"Ervaringen uitwisselen is belangrijk op het World Social Forum"

08 February 2002
In the media
 

"Ervaringen uitwisselen is belangrijk op het World Social Forum"
Interview met Fiona Dove
One World, 8 February 2002

Verwacht geen gemeenschappelijk beleid van de deelnemers aan het World Social Forum. Vorming van een wereldwijde organisatie van andersglobalisten is ook uitgesloten. Het sociale forum in de Braziliaanse Porto Alegre is vooral een bron van inspiratie voor de andersglobalisten.

"Het forum is een plaats om mensen van alle continenten te ontmoeten en ervaringen met elkaar uit te wisselen", zegt Novib-woordvoerder Paul van Tongeren, net terug uit Brazilië. Het WSF is een reactie op het tegelijkertijd gehouden World Economic Forum (WSE) in New York.

Fiona Dove, directrice van het Transnational Institute (TNI) is zeer enthousiast over het WSF. "Het forum heeft 50.000 mensen samengebracht die over veel onderwerpen hebben gediscussiëerd. Toch denk ik dat het minstens tien jaar zal duren voordat het effect van deze discussies duidelijk zal zijn, want op het forum worden geen problemen opgelost. Het gaat er voornamelijk om het uitwisselen van ideeën", zegt Dove vanuit Porto Alegre. Volgens TNI-directrice is het programma van verschillende landen aanzienlijk verbeterd. "In een jaar tijd is het forum volwassener geworden. In vergelijking tot vorig jaar hebben deze keer veel meer landen uit Afrika en Azië deelgenomen aan het WSF", aldus Dove.

Workshops

Op het World Social Forum worden honderden gelijkwaardige workshops gehouden waar iedereen zijn zegje mag doen. Het blijft allemaal heel informeel. "Heel erg concreet is het allemaal niet. Er komt dus geen gezamenlijk tienpuntenplan van de deelnemers. Dat is ook niet de bedoeling", zegt Van Tongeren. Het gaat hier om verkrijgen van nieuwe inzichten. "Iedereen op het forum zoekt naar alternatieven voor de economische globalisering. Het is een hele opkikker, want we zijn allemaal met dezelfde vraagstellingen bezig".

Naast het verkrijgen van inzichten is het forum ook een mogelijkheid om nieuwe partnerorganisaties te zoeken en toekomstige campagnes te bespreken. "Het is net een jaarmarkt waar je rondkijkt en ziet wat iedereen te bieden heeft", zegt Van Tongeren. Novib zocht bijvoorbeeld naar een organisatie die zich bezighoudt met geweld tegen vrouwen in conflictgebieden. "De documentatie van dat geweld is erg belangrijk, vooral als er ooit een tribunaal komt. Een werkverband aangaan met een organisatie die dat doet, is dan heel handig".

Ook TNI-directrice Dove heeft haar partners gevonden, waarmee ze heeft afgesproken meer aandacht te gaan besteden aan de toegenomen privatisering van electriciteit en water in ontwikkelingslanden.

Kortom, de meeste andersglobalisten hebben genoeg stof verzameld om er thuis over na te denken, maar voorlopig blijven ze nog een tijdje in Brazilië om van het carnaval te genieten.

Copyright 2002 One World