Focus op Azië

02 May 2006
Article
 
Walden Bello

Focus op Azië
Walden Bello
Zesde globaliseringslezing
Organised by Uitgeverij Lemniscaat, VPRO/Tegenlicht, de Volkskrant, Felix Meritis en NCDO in cooperation with TNI
Felix Meritus, Amsterdam, 5 April 2004

Afgelopen maandag 5 april vond de zesde Globaliseringslezing plaats in Felix Meritis, Amsterdam. De lezing is vanaf vrijdag 9 april in zijn geheel te bekijken in Realvideo op deze pagina. Hieronder de aankondiging van de lezing en nadere informatie over de andersglobalist Walden Bello.

Videoverslag [Real Audio]

Interview with Walden Bello De valse profeten van de vrijhandel De Volkskrant, 5 April 2004 [Dutch]

De economie van landen als China en India zit in de lift. Wat heeft dat voor gevolgen voor de verhoudingen in de wereld? Hoe kijkt men daar in Azië tegenaan? De socioloog en activist Walden Bello (Manilla 1945) is een onvermoeibaar pleitbezorger voor een rechtvaardige wereld. Van zijn hand verscheen o.a. "Deglobalisation, Ideas for a New World Economy" (Zed Books 2003).

Ontwikkelingslanden dienen in zijn ogen minder afhankelijk te worden van de financiering en regelgeving van instituten als de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldhandelsorganisatie. Hij pleit voor decentralisatie en transparantie van de wereldhandelspolitiek.

Bello is de bekendste "antiglobalist" uit Azië en speelt een vooraanstaande rol in het debat over globalisering. Als directeur van Focus on the Global South - een ontwikkelingsorganisatie gevestigd in Bangkok - fungeert hij als schakel tussen lokale en mondiale initiatieven die een alternatief bieden aan de uitzichtloze situatie van de armen in Zuid-Oost Azië. In Walden Bello komen wetenschap en actievoeren samen. Hij is hoogleraar aan de Universiteit van de Filippijnen, maar is ook te vinden bij alle protestmanifestaties tegen de Wereldhandelsorganisatie en de G7. Daarnaast is hij politiek actief in de Filippijnen als voorzitter van de Akbayan-partij. Voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van een zowel theoretische als praktische visie op een rechtvaardige wereldorde ontving hij in december 2003 de Right Levelihood Award van het Zweedse parlement, beter bekend als de alternatieve Nobelprijs.

Na het uitspreken van de Zesde Globaliseringslezing door Walden Bello volgt een debat met Kees Vendrik (Tweede Kamer GroenLinks), Paul de Krom (Tweede Kamer VVD), Myriam van der Stichele (SOMO) en Peter Ho (Universiteit Wageningen, milieu en ontwikkeling van China) onder leiding van Marleen Janssen Groesbeek (redacteur Het Financieele Dagblad).