In de EU is snel lopen verdacht, een koude neus ook

Investeringen in camera's die zelf 'denken'
15 October 2009
In the media

Technologie moet ons beschermen tegen toekomstige terreuraanslagen, criminaliteit, of massale immigratie. Dat is de gedachte achter het EU-onderzoeksprogramma Security, waarin de komende jaren 1,4 miljard euro beschikbaar is. Dat geld wordt besteed aan projecten die technologie ontwikkelen om de veiligheid van de Europeaan te vergroten. Onderzoeker Ben Hayes van het Transnational Institute schreef een kritisch rapport over de projecten die Security financiert. De industrie zou teveel invloed hebben, terwijl de privacy in de verdrukking raakt.

Een voorbeeld volgens Hayes is Adabts, dat staat voor Automatic Detection of Abnormal Behaviour and Threats in crowded Spaces. De camera’s van de toekomst die TNO Defensie en Veiligheid in dit project ontwikkelt, merken op wanneer jij op het vliegveld sneller langs de balies gaat dan anderen. Want uit onderzoek is gebleken dat terroristen ook vaak recht op hun doel af gaan en niet eerst ergens gezellig een kopje koffie drinken.

In binnensteden en voetbalstadions slaan de toekomstige camera’s aan op wilde armbewegingen, geschreeuw, of brekend glas. In de controlekamer worden alleen beelden voorgeschoteld van gedrag dat volgens het cameranetwerk verdacht is. Zodoende tuurt de beveiliger niet onnodig op scherm 12, terwijl op scherm 58 een vechtpartij is te zien. Idee is dat politie en beveiligers hierdoor voortaan sneller in kunnen grijpen.

 Maar is dit de kant die we op willen? Camera’s die zelf denken. Of  warmtebeeldcamera’s die een koude neus detecteren. Een koude neus duidt namelijk op nervositeit en terroristen die op het punt staan een aanslag te plegen zijn vaak doodnerveus.

Meer hierover volgende week in nrc.next. Want de EU financiert nog meer onderzoeksprojecten die bij privacybeschermers tot gefronste wenkbrauwen leiden. Wat bijvoorbeeld te denken van Indect, dat aan ‘digitale agenten’ werkt die informatie op websites, servers, computers en computernetwerken monitoren om ‘dreigingen, abnormaal gedrag, of geweld’ te detecteren?

Wat vind jij? Is technologie ideaal om criminaliteit en terrorisme te bestrijden, of leveren we hiermee zoveel privacy in dat het middel erger is dan de kwaal?