Hoe gestolen landbouwgrond in handen van Rabobank terechtkwam

De Correspondent -  Ruim een jaar geleden stuitte ik op een mysterie: Roemeense boeren ontdekten dat hun land, zonder medeweten, was verkocht. Met collega Sorin Semeniuc volgde ik een jaar lang het financiële spoor en kwam ik uit bij Rabobank. De Nederlandse bank heeft middels een fonds vele miljoenen in Roemeense landbouwgrond geïnvesteerd. Hoe zijn ze aan die grond gekomen?

Ricardo Santos

Sylvia Kay houdt zich hier mee bezig. Zij onderzoekt agrarische gerechtigheid al sinds 2011 namens met het Transnational Institute. Eerder dit jaar schreef ze mee aan een rapport voor het Europees Parlement, waarin werd betoogd dat landjepik in Europa ernstige gevolgen heeft voor de voedselveiligheid, de werkgelegenheid én de welvaart.

'[De activiteiten van Rabo Farm, LDH] geven echt een alarmerend beeld van wat er in Roemenië gaande is,' zegt ze. 'De Europese Commissie laat de kwestie tegenwoordig helemaal over aan de lidstaten en aan het duurzaamheidsbeleid van particuliere beleggers. Het is duidelijk dat dit niet volstaat.'

 

Lees het volledige artikel

Ideas into movement

Boost TNI's work

50 years. Hundreds of social struggles. Countless ideas turned into movement. 

Support us as we celebrate our 50th anniversary in 2024.

Make a donation