Verzoek tot terugtrekking van alle FMO-investeringen in Agua Zarcadam, Honduras

Brief aan FMO
11 March 2016
Declaration

Diep geschokt over de moord op mensenrechten activiste Berta Cáceres roepen organisaties op tot terugtrekking van investeringen door FMO in de Agua Zarcadam in Honduras waartegen zij streed

Activists in front og FMO as TNI hands over letter / Photo credit Tessa Kersten

Amsterdam, 8-3-2016

Geachte mevrouw Eurlings,

We zijn diep geschokt over de moord op mensenrechten activiste Berta Cáceres, op 3 maart jongstleden. Cáceres was de leider en oprichter van de 'Consejo Civico de Organizaciones Populares e Indigenas de Honduras' (COPINH), een netwerk van maatschappelijke organisaties in Honduras die opkomen voor de rechten van inheemse gemeenschappen in het land. Berta werd veelvuldig bedreigd door haar rol in de protesten tegen megadammen, zoals de Agua Zarcadam die in de Gualcarque-rivier wordt aangelegd. Deze betrokkenheid maakte haar een tegenstander van de Hondurese regering, die zwaar inzet op grootschalige projecten als motor van de nationale economie. Megadammen leiden vaak tot protest van plaatselijke bewoners om gedwongen huisuitzettingen en landonteigeningen te voorkomen.

De Agua Zarcadam, die in handen is van het Hondurese bedrijf DESA, wordt gebouwd met medewerking van onder andere het Duitse bedrijf Voith Hydro en het Centraal-Amerikaanse COPRECA. De financiering komt niet alleen uit Centraal-Amerika, want naast de Centraal-Amerikaanse Bank voor Economische Integratie (CABEI) die DESA een lening van 24,4 miljoen US dollar verstrekte, investeert uw Nederlandse ontwikkelingsbank FMO 13,6 miljoen euro in het project.

De inheemse Lenca-bevolking vreest dat de Gualcarque-rivier door de aanleg van de dam droog komt te staan, waardoor bewoners de toegang tot water zal worden ontzegt en bovendien een groot deel van hun gemeenschappelijke landbouwgrond zal uitdrogen. De bevolking is bang dat ze door de Agua Zarcadam niet meer in haar levensonderhoud kan voorzien. Ondanks de protesten tegen deze hydroelectrische dam, grotendeels onder leiding van Cáceres en COPINH, wordt de bouw van de omstreden dam doorgezet, waarbij de rechten van de betrokken inheemse gemeenschappen ernstig worden geschonden.

We roepen uw bank op alle investeringen uit het Agua Zarcadam-project onmiddellijk terug te trekken en naar de eisen van Cáceres' familie te luisteren: ''We eisen dat FMO de financiering van de dam stopzet, omdat de dam de Lenca-gemeenschap wordt opgedrongen middels onderdrukking, militarisering en geweld. [..] FMO is herhaaldelijk op de hoogte gesteld van de mensenrechtenschendingen die terug te leiden zijn naar de bouw van de Agua Zarcadam. [..] FMO is niet uitgenodigd in het land van de Lenca, en is herhaaldelijk gevraagd te vertrekken. FMO moet de financiering van de Agua Zarca Dam beeindigen.''

Met vriendelijke groet,

  • Transnational Institute,
  • Friends of the Earth International,
  • Friends of the Earth Europe,
  • Milieudefensie/ Friends of the Earth Netherlands
  • BankTrack