Europarlementariërs nemen stelling over TTIP in verkiezingsdebat

Vrijhandelsverdrag EU-VS meest controversiële onderwerp tijdens debatavond in uitverkochte Brakke Grond
24 April 2014
Press release

De gemoederen liepen hoog op toen Bas Eickhout ter plekke zijn collega’s dwong stelling te nemen over de controversiële ISDS-clausule in TTIP. Deze clausule geeft bedrijven het exclusieve recht staten aan te klagen als nieuw beleid dreigt hun vermeende winsten te verkleinen.

PERSBERICHT

SOMO, TNI, CCC, Milieudefensie, ActionAid, BothEnds

“Het hele verdrag komt er misschien helemaal niet!” Aldus Dirk Gotink (CDA) tijdens een verhitte discussie over het vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS gisterenavond in een uitverkochte Brakke Grond in Amsterdam. De gemoederen liepen hoog op toen Bas Eickhout ter plekke zijn collega’s dwong stelling te nemen over de controversiële ISDS-clausule in TTIP. Deze clausule geeft bedrijven het exclusieve recht staten aan te klagen als nieuw beleid dreigt hun vermeende winsten te verkleinen.

GroenLinks, SP, PvdD, PvdA en de Piratenpartij zijn tegen opname van deze ISDS-clausule in TTIP. De VVD wil nog onderzoeken of het noodzakelijk is en CDA liet zich niet uit de tent lokken. Maarten Smit (VVD) hamerde op de economische groei die TTIP zou brengen en Gerben-Jan Gerbrandy (D66) herhaalde: “Investeringen zijn goed!”, waarop deze stelling fel werd tegengesproken door het publiek: “Er zijn goede, maar zeker ook slechte investeringen.”

Er werden ook vragen gesteld bij de manier waarop TTIP tot stand komt. Het Europees Parlement mag alleen aan het einde voor of tegen stemmen, het is niet mogelijk om wijzigingen aan te brengen. Erik Wesselius (SP) wees daarnaast op de invloed van bedrijfslobbyisten op het onderhandelingsproces.

Het debat in de Brakke Grond werd georganiseerd door de Fair Green & Global alliantie (bestaande uit ActionAid, BothENDS, Clean Clothes Campaign, Milieudefensie, SOMO & TNI) om voorbij de voor/tegen Europa discussie te gaan en inhoudelijk het debat te voeren. Zoals Matthijs Pontier (Piratenpartij) het verwoordde: “We zijn niet voor of tegen Europa: we willen Europa repareren.”