Podemos. De nieuwe politiek in Spanje

22 ဇွန်လ 2017 - Event

Terwijl de status quo in Noordwest-Europa vooral door rechts-nationalisten wordt uitgedaagd, vormt zich in Zuid-Europa een nieuw, derde alternatief. Binnenkort verschijnt het boek Podemos. De nieuwe politiek in Spanje, van Frans Bieckmann. We presenteren het samen met gasten uit Spanje en Nederlandse vertegenwoordigers uit de lokale politiek en maatschappelijke groeperingen over de ‘gemeentes voor de verandering’ in Pakhuis de Zwijger.

RSVP here
Date
22 ဇွန်လ 2017
Time
19:30
Location
Kleine zaal, Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam, Netherlands
Arc de Trionf, Barcelona 11 de Juny de 2016 / Photo credit Marc Lozano - En Comu Podem @Flickr

Binnenkort verschijnt het boek Podemos. De nieuwe politiek in Spanje, van Frans Bieckmann. Terwijl de status quo in Noordwest-Europa vooral door rechts-nationalisten wordt uitgedaagd, vormt zich in Zuid-Europa een nieuw, derde alternatief. Sinds 2011 toont Spanje een nieuwe politieke en maatschappelijke dynamiek. In reactie op de financiële én democratische crisis is een hele nieuwe generatie mensen actief geworden. Zowel in de nationale politiek, met de partij Podemos, als via ‘burgerplatforms’ die sinds 2015 tal van grote steden besturen. Met hun radicale kritiek op het huidige systeem, dat in hun ogen slechts een klein deel van de bevolking dient, willen zij van onderop aan een rechtvaardiger gemeenschap bouwen. Voor Barcelona of Madrid, voor Spanje, maar ook voor Europa. Daarmee kunnen zowel de Spaanse ‘gemeentes voor de verandering’ als het linkspopulistisch geïnspireerde Podemos een inspiratiebron vormen.

Een eerste presentatie van het boek vindt plaats op 22 juni in Pakhuis De Zwijger. Daar praten we met gasten uit Spanje en Nederlandse vertegenwoordigers uit de lokale politiek en maatschappelijke groeperingen over de ‘gemeentes voor de verandering’, die aangevoerd worden door Barcelona. Sinds 2015 is Ada Colau burgemeester van Barcelona. Haar burgerplatform slaagde erin een variëteit aan sociale bewegingen, actiegroepen en individuele burgers te voorzien van een gezamenlijk politiek verhaal. Op de avond in De Zwijger discussiëren we over wat Amsterdam en andere Nederlandse steden van Barcelona leren? Hoe kunnen we in Nederland de duizenden gefragmenteerde activiteiten van jonge en oude idealisten bundelen tot een beweging met politieke kracht? Hoe brengen we de vele initiatieven voor duurzame energie, een leefbare stad, minder ongelijkheid en meer diversiteit tot een politiek alternatief op lokaal niveau?

Iedereen is van harte welkom. Op de website van De Zwijger kun je je aanmelden.

De event is tweetalig (Nederlands en Spaans) met directe vertaling aanwezig. 

Het event is ook op facebook te vinden.