Moeizame veranderingen na de War on Drugs

20 April 2016
In the media

Volkskrant - De Verenigde Naties houden voor het eerst in twintig jaar een conferentie over drugs, op verzoek van drie Latijns-Amerikaanse landen die vinden dat het tijd wordt een alternatief te zoeken voor de War on Drugs.

Published at
De Volkskrant

Landen als China, Rusland en Zuid-Afrika willen het repressieve beleid handhaven', vertelt drugsexpert Martin Jelsma van het in Amsterdam gevestigde Transnational Institute (TNI). Jelsma, aanwezig bij de onderhandelingen, is teleurgesteld over het resultaat. 'Het lukt niet eens een einde te maken aan de doodstraf voor drugsdelicten', vertelt hij.

Toch ziet Jelsma lichtpuntjes. Nu nog hebben veel landen idioot hoge straffen voor kleine geweldloze drugsdelicten', vertelt hij. In landen als Brazilië, de Verenigde Staten en Peru puilen de gevangenissen uit met kleine drugsdealers of gebruikers. Dat kost miljarden en leidt niet tot minder handel. Nu is afgesproken dat landen gaan kijken naar de proportionaliteit van de strafmaat', aldus Jelsma.

De drugsexpert verwacht verder dat groepen gelijkgezinde landen de komende jaren bij elkaar zullen komen om een gezamenlijke koers uit te stippelen. Veel landen staan open voor de regulering van cannabis', aldus Jelsma. 'Op VN-niveau is daar geen consensus over, dus gaan landen het zelf doen.'

Lees het volledige artikel