De toekomst is publiek Naar democratisch beheer van publieke diensten

Fecha de publicación:

Overal ter wereld heeft het verzet tegen privatisering zich ontwikkeld tot een sterke kracht voor verandering: (re)municipalisering. (Re)municipalisering houdt in dat diensten weer in publieke handen komen en dat nieuwe diensten in publiek beheer ontwikkeld worden. De afgelopen jaren hebben het Transnational Institute en partnerorganisaties ruim 1.400 voorbeelden van succesvolle (re)municipalisering geïdentificeerd, waarbij meer dan 2.400 steden in 58 landen over de hele wereld betrokken waren.

Sobre de toekomst is publiek

Tipo de publicación
Book

Download de samenvatting hier.


Vind hier de Public Futures Global database.


Deze publicatie gaat over meer dan cijfers. Ze laat zien dat publieke diensten belangrijker zijn dan ooit in het licht van de klimaatcrisis, de toenemende ongelijkheid en de groeiende politieke onrust. Bovendien heeft de COVID-19-crisis de rampzalige gevolgen van de bezuinigingen op de sociale zekerheid en de privatisering van het gezondheidszorgstelsel pijnlijk duidelijk gemaakt. Tegelijkertijd heeft de pandemie aangetoond dat publieke diensten en de mensen die ze beheren werkelijk het fundament zijn van een gezonde en veerkrachtige samenleving. Jarenlange privatiseringen en bezuinigingen hebben de democratische controle en voldoende financiering van dit fundament echter teniet gedaan. Nu zoveel privatiseringen gefaald hebben, kiest een groeiende internationale beweging voor (re)municipalisering als een belangrijk instrument om publiek eigenaarschap opnieuw te definiëren voor de 21e eeuw.

Maatschappelijke organisaties, vakbonden en lokale overheden werken samen aan nieuwe modellen en vormen om het democratisch publiek eigendom uit te breiden naar alle niveaus van de samenleving en aan nieuwe manieren waarop gemeenschappen klimaatbewuste publieke diensten kunnen leiden.

De verhalen hier nemen ons mee naar verschillende landen en steden en laten ons kennismaken met nieuwe sectoren die illustreren hoe divers (re)municipalisering is. Elke (re)municipalisering kent haar eigen specifieke problemen en aanpak: van afvalbeheer in Egypte en de nieuwe publieke apotheken in Chili tot de vele afgelegen Amerikaanse gemeenten die door breedbandinternet voor banen hebben gezorgd en de levenskwaliteit hebben verbeterd. De toekomst is publiek: Naar democratisch beheer van publieke diensten geeft inzicht in de diverse inspanningen voor (re)municipalisering over de hele wereld, inclusief de obstakels, kansen en resultaten.

Ideas en movimiento

Impulsa nuestra labor

Si deseas apoyar nuestro trabajo, considera realizar una donación. Nos comprometemos a que nuestra valiosa investigación esté accesible sin costo, pero para eso necesitamos de tu ayuda. Si todas las personas que leen nuestro contenido realizan una donación de tan solo €12 podremos apoyar nuestro trabajo durante tres años.

Done Ahora