Geen bindende regels, wel rechten voor bedrijven

Vice Versa - Mensenrechtenschendingen door bedrijven komen op grote schaal voor en worden vaak niet bestraft. Van 6 tot 10 juli 2015 onderhandelden de VN over bindende regels voor bedrijven, verantwoordelijkheid voor schade die zij veroorzaken, en toegang tot het recht voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen. De EU, en Nederland in haar kielzog, koos ervoor om niet deel te nemen aan de onderhandelingen. Dit staat in schril contrast met het beeld van de mensenrechtenkampioen dat de EU graag van zichzelf schetst

Authors

In the media by

In juni 2014 nam de VN Mensenrechtencommissie een historische resolutie aan voor het vormen van een intergouvernementele werkgroep met de opdracht een internationaal verdrag te ontwikkelen voor bindende regels voor bedrijven op het gebied van mensenrechten. Het bestaande normenkader op dit gebied is nu nog grotendeels vrijwillig. Van bedrijven wordt verwacht dat zij mensenrechten respecteren, maar de lijst met mensenrechtenschendingen, door bijvoorbeeld landroof, milieuvervuiling en uitbuiting van arbeiders, blijft groeien. Deze schendingen gaan gepaard met straffeloosheid voor de bedrijven en een groot gebrek aan rechtvaardigheid voor de slachtoffers.

De sessie van de intergouvernementele werkgroep in juli 2015 was de eerste uit een serie van drie – waarbij toegewerkt wordt naar een voorstel voor een verdrag in 2017.

Lees het volledige artikel.