Europarlementariërs kiezen de kant van bedrijfs-lobbyisten in TTIP-stemming

Eerder vandaag heeft het committee voor internationale handel in het Europees Parlement een resolutie aangenomen die steun uitspreekt voor het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). De stemming is een klap in het gezicht van de Europese publieke opinie, waar het Europese burgerinitiatief tegen de geheimzinnige handelsovereenkomst inmiddels bijna twee miljoen keer is ondertekend, met in Nederland meer dan 60.000 handtekeningen.

 

Het volledige Europees Parlement zal tijdens de volgende plenaire vergadering in Straatsburg in de week van 8 juni stemmen over een compromistekst.

Pietje Vervest van het Transnational Institute (TNI): “Miljoenen mensen in heel Europa hebben nee gezegd tegen TTIP. Desondanks kiest het Europees Parlement de kant van de lobbyisten uit het bedrijfsleven, in plaats van haar eigen kiezers.”

De Europarlementariërs spraken ook hun steun uit voor het controversiële voorstel van de Europese Commissie voor een investor-state dispute settlement (ISDS) system, waarbij buitenlandse bedrijven speciale privileges wordt verleend.

De tekst van de voorzitter van het comité, Bernd Lange, markeert een belangrijk keerpunt, waarin het handelscomité ISDS niet langer verwerpt, maar in plaats hiervan haar steun uitspreekt voor de nieuwe voorstellen voor ISDS in TTIP die eerder deze maand door Handelscommissaris Cecilia Malmström werden geïntroduceerd. Lange werd door andere Europarlementariërs publiekelijk bekritiseerd voor de procedure waarin hij zijn steun voor ISDS heeft opgedrongen.

Recentelijk is er veel gepubliceerd over ISDS-zaken waarin bedrijven staten onder andere hebben aangeklaagd voor wetten die ontworpen zijn om de volksgezondheid en het milieu te beschermen.

In januari 2014 is ISDS uit de TTIP-onderhandelingen opgeschort. De Europese Commissie organiseerde later dat jaar een publieke consultatie waarin de Europese bevolking werd gevraagd naar haar menig over ISDS in TTIP, die 150,000 reacties opleverde, een record. Van de respondenten sprak 97% zich uit tegen ISDS in TTIP.