Westerse oliebedrijven in conflict met inheemse bevolking Amazone

Noticias - Op 24 november organiseerde het Transnational Institute (TNI) een forum over de gevolgen van oliewinning in de Amazone voor de inheemse bevolking. Verschillende sprekers bespraken de cases van Pluspetrol in Peru en Chevron in Ecuador. Beide oliegiganten weigeren verantwoordelijkheid te nemen voor de schade die ze hebben aangericht aan mens en natuur.

Aurelio Chino, een inheemse leider uit een door oliewinning aangetast gebied in Peru, vertelde over de gevolgen in zijn leefomgeving. Volgens hem hebben kinderen op onverklaarbare wijze wonden op hun lichaam, zijn er veel bomen gekapt en is het drinkwater vervuild. Hij trekt de vergelijking met bij iemand op bezoek gaan, het huis slopen en weer weggaan.

Ook in Ecuador zijn de gevolgen van de oliewinning groot. Pablo Fajardo, een advocaat die de inheemse bevolking bijstaat, stelt dat Chevron geen respect heeft voor het oerwoud, de grond en het water heeft vervuild, diersoorten heeft uitgemoord en de inheemse bevolking in hun ziel heeft geraakt.

Lees het volledige artikel.