'Belasting ontwijken wordt makkelijker door TTIP'

RTL Z - Europa heeft de jacht geopend op belastingontwijkende multinationals. Maar met een handelsverdrag als TTIP, een verdrag in wording tussen Amerika en Europa, wordt het nóg lastiger om lucratieve belastingconstructies te wijzigen, stelt de non-profitorganisatie TNI.

Ruben Neugebauer / Campact @ Flickr

"Deze rechtsgang wordt ook veelvuldig gebruikt om onder belastingheffingen uit te komen, blijkt uit een nieuw rapport van het Transnational Institute (TNI) en Global Justice Now."

"Nederland staat na de VS (135) met 80 zaken op de tweede plaats  van landen van waaruit de meeste ISDS-zaken worden gevoerd. Uit eerder onderzoek van SOMO en TNI is gebleken dat meer dan 70% deze ISDS-zaken door brievenbusfirma’s wordt gevoerd. En die worden dus ook ingezet om belasting te ontwijken. Nederlandse investeringsverdragen bevatten hier geen 'carve-outs' voor.

Roelien Knottnerus van TNI ziet op dit punt nog te weinig concrete stappen van het kabinet: 'Er wordt met mooie woorden gesproken dat hier wat aan gedaan moet worden, maar wij zien hier in beleid nog weinig van terug. Minister Ploumen moet zich veel actiever opstellen om deze verdragen te herzien.' "

"​TNI stelt dat belastingontwijking via het afsluiten van grote handelsverdragen tussen de Europese Unie en Canada (CETA) en de Verenigde Staten en TTIP nog meer verankerd wordt: 'Opkomende landen willen juist van dit soort verdragen af. Maar het omgekeerde staat nu op het punt te gebeuren: we zetten met dit soort verdragen de standaard voor de hele wereld. In bilaterale investeringsverdragen zit vaak ingebouwd dat je ze eens in de tien jaar kunt herzien of eenzijdig opzeggen. Dat wordt met zo’n mega-verdrag als TTIP een stuk complexer. Het wordt bijna onmogelijk om zo’n verdrag aan te passen.' "

Lees het volledige artikel.